Glazurowane marchewki w miodzie, syropie klonowym i soku z pomarańczy

Krok 1

Marchewki płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki.

Krok 2

Wkładamy do dużego garnka, w którym zmieszczą się na płasko i obgotowujemy, aż zmiękną.

Krok 3

Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane odcedzamy je delikatnie, uważając, aby ich nie złamać.

Krok 4

Z połówki pomarańczy wyciskamy sok. Z drugiej ścieramy trochę skórki, a następnie kroimy ją w plasterki, a następnie ćwiartki.

Krok 5

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i syrop, mieszamy razem. Dodajemy sok, skórkę i ćwiartki pomarańczy.

Krok 6

Kiedy glazura się delikatnie zredukuje dodajemy marchewki i podsmażamy je z każdej strony po kilka minut do delikatnego zrumienienia, upewniając się, że całe pokryją się w glazurze.

Krok 7

Gotowe glazurowane marchewki podajemy na słodko lub na słono doprawione solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

 

składniki

duże marchewki (najlepiej
proste – ładniej się prezentują) 4 szt.

1 pomarańcza 4 szt.

miód 1 łyżka

syrop klonowy 1 łyżka

masło 1 łyżka

opcjonalnie dla wersji wytrawnej: sól, pieprz, świeży tymianek

Rajskie przepisy

Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.

Odkryj więcej przepisów