Glazurowane marchewki w miodzie, syropie klonowym i soku z pomarańczy
Krok 1
Marchewki płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki.
Krok 2
Wkładamy do dużego garnka, w którym zmieszczą się na płasko i obgotowujemy, aż zmiękną.
Krok 3
Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane odcedzamy je delikatnie, uważając, aby ich nie złamać.
Krok 4
Z połówki pomarańczy wyciskamy sok. Z drugiej ścieramy trochę skórki, a następnie kroimy ją w plasterki, a następnie ćwiartki.
Krok 5
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i syrop, mieszamy razem. Dodajemy sok, skórkę i ćwiartki pomarańczy.
Krok 6
Kiedy glazura się delikatnie zredukuje dodajemy marchewki i podsmażamy je z każdej strony po kilka minut do delikatnego zrumienienia, upewniając się, że całe pokryją się w glazurze.
Krok 7
Gotowe glazurowane marchewki podajemy na słodko lub na słono doprawione solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
składniki
duże marchewki (najlepiej
proste – ładniej się prezentują) 4 szt.
1 pomarańcza 4 szt.
miód 1 łyżka
syrop klonowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
opcjonalnie dla wersji wytrawnej: sól, pieprz, świeży tymianek
Rajskie przepisy
Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.
Zielone smoothie z awokado
Zobacz więcej
Rustykalna tarta z mango, rabarbarem i miętą
Zobacz więcej
Korzenne ciasto marchewkowe
Zobacz więcej
Odkryj więcej przepisów