Strudel z jabłkami, gruszką i bakaliami
Krok 1
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy jabłka, gruszki, rodzynki, daktyle, cynamon, wanilię, miód i skórkę z cytryny.
Krok 3
Na blaszce na pergaminie rozwijamy płat ciasta – jeżeli chcecie wykonać dekoracje na wierzchu ciasta odetnijcie wąski pasek z brzegu.
Krok 4
Na środku ciasta układamy farsz i zawijamy oba boki, tak aby na siebie zachodziły.
Krok 5
Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto z wierzchu. Jeżeli chcecie wykonać dekoracje z ciasta możecie przygotować warkocz, listki lub kwiaty i nożem dodać detale na ich powierzchni.
Krok 6
Ciasto pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, aż się zrumieni.
Krok 7
Można podawać na ciepło lub zimno. Świetnie będzie smakować z polewą czekoladową, sosem waniliowym, bitą śmietaną lub kulką lodów.
składniki
opakowanie ciasta
francuskiego 1 szt.
jabłka 2 szt.
gruszka 1 szt.
garść rodzynek>
daktyle 6 szt.
starta skórka z cytryny
łyżka cynamonu 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
miodu 2 łyżki
jajko 1 szt.
Rajskie przepisy
Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.
Zielone smoothie z awokado
Zobacz więcej
Rustykalna tarta z mango, rabarbarem i miętą
Zobacz więcej
Korzenne ciasto marchewkowe
Zobacz więcej
Odkryj więcej przepisów