Strudel z jabłkami, gruszką i bakaliami

Krok 1

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Krok 2

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy jabłka, gruszki, rodzynki, daktyle, cynamon, wanilię, miód i skórkę z cytryny.

Krok 3

Na blaszce na pergaminie rozwijamy płat ciasta – jeżeli chcecie wykonać dekoracje na wierzchu ciasta odetnijcie wąski pasek z brzegu.

Krok 4

Na środku ciasta układamy farsz i zawijamy oba boki, tak aby na siebie zachodziły.

Krok 5

Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto z wierzchu. Jeżeli chcecie wykonać dekoracje z ciasta możecie przygotować warkocz, listki lub kwiaty i nożem dodać detale na ich powierzchni.

Krok 6

Ciasto pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, aż się zrumieni.

Krok 7

Można podawać na ciepło lub zimno. Świetnie będzie smakować z polewą czekoladową, sosem waniliowym, bitą śmietaną lub kulką lodów.

 

składniki

opakowanie ciasta
francuskiego 1 szt.

jabłka 2 szt.

gruszka 1 szt.

garść rodzynek>

daktyle 6 szt.

starta skórka z cytryny

łyżka cynamonu 1 łyżka

ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

miodu 2 łyżki

jajko 1 szt.

Rajskie przepisy

Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.

Odkryj więcej przepisów