Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 1

Mąkę należy dobrze przesiać. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Krok 2

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3

Do suchych składników wbijamy jajka, dodajemy stopniowo mleko i olej i miksujemy. Ma powstać gładkie, lekko lejące ciasto.

Krok 4

Dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie.

Krok 5

Dodajemy posiekane orzechy włoskie

Krok 6

Formę do pieczenia (np. do babki) smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Krok 7

Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krok 8

Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub polane białą czekoladą.

składniki

duża marchewka 1 szt.

jajka 2 szt.

mąka 200 g

orzechy włoske 50 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mleko 50 ml

olej słonecznikowy 4 łyżki

kardamon

cynamon

szczypta soli

1 laska wanilii lub waniliowy ekstrakt

Rajskie przepisy

Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.

Odkryj więcej przepisów