
Korzenne ciasto marchewkowe
Krok 1
Mąkę należy dobrze przesiać. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Krok 2
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3
Do suchych składników wbijamy jajka, dodajemy stopniowo mleko i olej i miksujemy. Ma powstać gładkie, lekko lejące ciasto.
Krok 4
Dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie.
Krok 5
Dodajemy posiekane orzechy włoskie
Krok 6
Formę do pieczenia (np. do babki) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Krok 7
Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krok 8
Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub polane białą czekoladą.
składniki
duża marchewka 1 szt.
jajka 2 szt.
mąka 200 g
orzechy włoske 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 50 ml
olej słonecznikowy 4 łyżki
kardamon
cynamon
szczypta soli
1 laska wanilii lub waniliowy ekstrakt
Rajskie przepisy
Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.
Zielone smoothie z awokado
Zobacz więcej
Rustykalna tarta z mango, rabarbarem i miętą
Zobacz więcej
Wiosenna zupa warzywna
Zobacz więcej
Odkryj więcej przepisów
Nasze Warzywa

