Ratatouille
Krok 1
Warzywa dokładnie myjemy. Zaczynamy od bakłażana, którego należy pokroić w grube (ok. 2 cm) plasterki i posypać solą, a następnie odstawić na czas krojenia innych warzyw.
Krok 2
Papryki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy lekko na patelni na odrobinie masła.
Krok 3
Następnie kroimy cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno i również podsmażamy delikatnie na patelni na maśle.
Krok 4
W dalszej kolejności płuczemy z soli bakłażana i także podsmażamy go na patelni.
Krok 5
Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory oraz te z puszki i zaczynamy duszenie.
Krok 6
Po ok. 20 minutach dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz. Jeżeli sos jest zbyt kwaskowy można dodać łyżeczkę cukru, aby przełamać smak.
Krok 7
Gotowe ratatouille najlepiej smakuje na ciepło, ze świeżym razowym pieczywem lub tostowaną bagietką.
składniki
bakłażan 1 szt.
papryki (najlepiej żółta
i zielona) 2 szt.
mała cebula 1 szt.
szalotka1 szt.
pomidory2 szt.
ząbki czosnku2 ząbki
puszka pomidorów w całości (250 ml)
sól
pieprz
świeże zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn
masło
Rajskie przepisy
Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.
Zielone smoothie z awokado
Zobacz więcej
Rustykalna tarta z mango, rabarbarem i miętą
Zobacz więcej
Korzenne ciasto marchewkowe
Zobacz więcej
Odkryj więcej przepisów