Ratatouille

Krok 1

Warzywa dokładnie myjemy. Zaczynamy od bakłażana, którego należy pokroić w grube (ok. 2 cm) plasterki i posypać solą, a następnie odstawić na czas krojenia innych warzyw.

Krok 2

Papryki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy lekko na patelni na odrobinie masła.

Krok 3

Następnie kroimy cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno i również podsmażamy delikatnie na patelni na maśle.

Krok 4

W dalszej kolejności płuczemy z soli bakłażana i także podsmażamy go na patelni.

Krok 5

Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory oraz te z puszki i zaczynamy duszenie.

Krok 6

Po ok. 20 minutach dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz. Jeżeli sos jest zbyt kwaskowy można dodać łyżeczkę cukru, aby przełamać smak.

Krok 7

Gotowe ratatouille najlepiej smakuje na ciepło, ze świeżym razowym pieczywem lub tostowaną bagietką.

składniki

bakłażan 1 szt.

papryki (najlepiej żółta
i zielona) 2 szt.

mała cebula 1 szt.

szalotka1 szt.

pomidory2 szt.

ząbki czosnku2 ząbki

puszka pomidorów w całości (250 ml)

sól

pieprz

świeże zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn

masło

Rajskie przepisy

Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.

Odkryj więcej przepisów