Wiosenna zupa warzywna

Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy dokładnie – nie musimy ich obierać, ponieważ mają delikatną, młodą skórkę.

Krok 2

Marchewkę kroimy w plasterki, dymki na pół, a ziemniaki w kostkę.

Krok 3

Rzodkiewki przecinamy na połówki, zostawiając kawałki zielonych ogonków.

Krok 4

Kalarepę kroimy w kostkę. Nie wyrzucamy liści, które są jadalne.  Liście bez łodyżek należy drobno pokroić.

Krok 5

Do wywaru dodajemy wszystkie warzywa oprócz rzodkiewek i liści kalarepy i gotujemy ok. 20 minut, aż zmiękną.

Krok 6

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rzodkiewki i liście kalarepy, śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 7

Jeżeli nie lubicie zabielać zup śmietaną pomińcie ten krok – bez niej zupa też smakuje pysznie.

 

składniki

wywar
(drobiowy, wieprzowy lub wołowy) 2 l

rzodkiewki 1 duży pęczek

młode marchewki 4 szt.

młode ziemniaki 5-6 szt.

kalarepa 1 duża

cebule dymki 2 szt.

śmietana 18% 2-3 łyżki

Sól

pieprz

Rajskie przepisy

Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.

Odkryj więcej przepisów