Wiosenna zupa warzywna
Krok 1
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie – nie musimy ich obierać, ponieważ mają delikatną, młodą skórkę.
Krok 2
Marchewkę kroimy w plasterki, dymki na pół, a ziemniaki w kostkę.
Krok 3
Rzodkiewki przecinamy na połówki, zostawiając kawałki zielonych ogonków.
Krok 4
Kalarepę kroimy w kostkę. Nie wyrzucamy liści, które są jadalne. Liście bez łodyżek należy drobno pokroić.
Krok 5
Do wywaru dodajemy wszystkie warzywa oprócz rzodkiewek i liści kalarepy i gotujemy ok. 20 minut, aż zmiękną.
Krok 6
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rzodkiewki i liście kalarepy, śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
Jeżeli nie lubicie zabielać zup śmietaną pomińcie ten krok – bez niej zupa też smakuje pysznie.
składniki
wywar
(drobiowy, wieprzowy lub wołowy) 2 l
rzodkiewki 1 duży pęczek
młode marchewki 4 szt.
młode ziemniaki 5-6 szt.
kalarepa 1 duża
cebule dymki 2 szt.
śmietana 18% 2-3 łyżki
Sól
pieprz
Rajskie przepisy
Rajski Ogród to owoce i warzywa świata, które powstają w harmonijnej współpracy człowieka z naturą. Rajski Ogród to dary ziemi uprawiane, przechowywane i dostarczane z ogromną dbałością o ich świeżość i jakość.
Zielone smoothie z awokado
Zobacz więcej
Rustykalna tarta z mango, rabarbarem i miętą
Zobacz więcej
Korzenne ciasto marchewkowe
Zobacz więcej
Odkryj więcej przepisów