- Potas 600 mg%
- Fosfor 41 mg%
- Magney 39%
Awokado
OPIS OWOCU
Awokado (inaczej smaczliwka wdzięczna) pochodzi z południowego Meksyku, ale dziś możemy je kupić prawie na całym świecie. Przypomina dużą gruszkę, która może ważyć nawet 1 kg, importowane owoce są jednak znacznie mniejsze i ważą ok. 200 g. Ich skórka jest ciemnozielona, a środek wypełniony kremowym miąższem oraz niejadalną pestką. Awokado rośnie na drzewach, które sięgają nawet 24 m wysokości, długo dojrzewa (do 8 miesięcy). Pierwszy raz dotarło do Europy na statkach już w XVII wieku. Owoc ten był jednak wykorzystywany już 7000 lat p.n.e. Awokado jest uprawiane na terenach znajdujących się w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym.
Co wspomaga i co leczy?
Awokado jest bogate w takie witaminy jak C, która wspomaga organizm przed infekcjami i zwiększa odporność, B6 – reguluje ciśnienie krwi i wspomaga układ nerwowy, zalecana jest przez lekarzy w okresie stresu oraz przesilenia wiosennego, A – używana w kosmetyce, ponieważ poprawia stan skóry, wspomaga nasz wzrok i może zapobiegać powstawaniu nowotworów, E – opóźnia procesy starzenia, K – działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Awokado prawie nie zawiera cukru, dlatego mogą jeść je osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo owoc ten zapobiega odporności insulinowej – jednej z przyczyn cukrzycy typu II. Awokado obniża także poziom cholesterolu LDL, dlatego polecany jest dla osób z miażdżycą. Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, wapń i żelazo. Z uwagi na swoje właściwości odżywcze coraz częściej jest wykorzystywane w kosmetyce.
Jak jeść?
Awokado można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów – dodając do sałatek wraz z warzywami, rybami czy mięsem lub przyrządzając pasty, które idealnie pasują do każdego rodzaju pieczywa. Typowo meksykańskie danie, jakim jest guacamole, opiera się właśnie na tym owocu. Może on być również smacznym dodatkiem do smoothie z dodatkiem bananów czy pomarańczy.
Jak pojawił się w polsce?
Polacy szczególnie zainteresowali się awokado na początku XXI wieku. Łączyło się to z coraz szerszym poznawaniem zwyczajów kulinarnych i smaków kuchni całego świata.