• Potas 134 mg% 134 mg%
  • Witamina C 10 mg% 10 mg%
  • Weglowodanz 12 mg% 12 mg%

Jabłko

OPIS OWOCU

Jabłko to kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń. Skórkę mają cienką, gładką, ściśle przylegającą do miąższu, który jest sztywny, chrupki i soczysty. Zarówno skórka, jak i miąższ mogą różnić się kolorem oraz smakiem (od kwaskowatego do słodkiego). Po usunięciu skórki miąższ brązowieje na skutek utleniania i daje się wyczuć charakterystyczny słodkawy zapach. W środku owocu znajduje się gniazdo nasienne. Słowo „jabłko” pochodzi od słowiańskich i indoeuropejskich określeń „wilgotny” i „soczysty”. Owoc ten jest bardzo popularny, można go przechowywać przez wiele miesięcy (może się zrobić miękki i pomarszczyć, ale nadaje się do jedzenia);  istnieje wiele odmian jabłek.

Co wspomaga i co leczy?

Jabłka zawierają witaminy: A, C, E, K, a także  grupy B. W samej skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej pektyn i błonnika, które są ważne dla prawidłowej pracy jelit i pomagają pozbyć się z organizmu różnych toksyn i metali ciężkich. Pektyny regulują też poziom cholesterolu i cukru w krwi. Występujące w jabłkach polifenole chronią przed chorobami układu krążenia, nowotworami, zapobiegają też cukrzycy. Jabłko to także duże źródło potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Owoc ten ma mało kalorii i przyspiesza przemianę materii, więc jest polecany osobom walczącym z nadwagą. Regularne jedzenie jabłek poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść?

Jabłka mają szerokie zastosowania kulinarne. Można jeść je surowe, najlepiej ze skórką, jako lekką przekąskę w ciągu dnia, można dodawać pokrojone w kawałki do muesli czy sałatek, utarte na tarce są doskonałym dodatkiem smakowym surówek. Można je gotować, piec, suszyć lub wyciskać z nich sok. Łączone są z naleśnikami, ryże, a też z mięsami – najbardziej znana jest pieczona kaczka z jabłkami.  To jedne z pierwszych owoców podawanych dzieciom w ramach rozszerzania diety. Idealnie nadają się do ciast (są podstawowym składnikiem szarlotki), ciasteczek, drożdżówek. Dodatek cynamonu podkreśla charakterystyczny smak i aromat tego owocu. Jabłka wchodzą też w skład suszu (zwłaszcza wigilijnego), z którego robi się kompot. Z soku natomiast można zrobić ocet jabłkowy, a także napoje alkoholowe jak cydr czy wino jabłkowe.

Jak pojawił się w polsce?

Nie ma przekazów na temat tego, jak jabłka trafiły na ziemie polskie. Były znane już w starożytności, co ma swoje odzwierciedlenie w Biblii czy mitologii greckiej (np. jabłko niezgody w micie o pięknej Helenie i Parysie). Jabłko stało się symbolem płodności i dostatku. Często występuje też w różnych przysłowiach, np. „Niedaleko pada jabłko od jabłoni”.

Sprawdź również

Awokado

Awokado jest bogate w takie witaminy jak C, która wspomaga organizm przed infekcjami i zwiększa odporność...

Gruszka

Gruszki zawierają szereg istotnych dla funkcjonowania organizmu składników mineralnych, w tym potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź oraz żelazo.

Kiwi

 
Kiwi w 80% składa się z wody, a zawarty w nim błonnik stanowi aż 12% dziennego zapotrzebowania.