• Witamina C 59 mg% 59 mg%
  • Potas 290 mg% 290 mg%
  • Fosfor 32 mg% 32 mg%

Kiwi

OPIS OWOCU

Kiwi, inaczej agrest chiński lub aktinidia smakowita, jest jagodą wielkości kurzego jaja, o brązowej skórce pokrytej kutnerem, czyli gęstymi, poplątanymi włoskami roślinnymi. Kiwi ma zielony miąższ o smaku od kwaśnego do słodkiego, z białym środkiem i drobnymi czarnymi nasionami. Niektóre spośród 60 gatunków owoców mogą być przechowywane nawet przez pół roku. Nazwa „kiwi” pochodzi od porównania owocu do ptaka kiwi żyjącego na terenie Nowej Zelandii. Od lat 70. XX wieku zapotrzebowanie na ten owoc znacznie wzrosło i obecnie roczna produkcja wynosi pół miliona ton.

Co wspomaga i co leczy?

Kiwi w 80% składa się z wody, a zawarty w nim błonnik stanowi aż 12% dziennego zapotrzebowania. Owoc ten zawiera dużą ilość witaminy C (100% dziennego zapotrzebowania), dlatego jest polecane pomocniczo podczas choroby lub przeziębienia. Oprócz tego w kiwi znajdziemy takie minerały jak magnez – zalecany podczas stresu i przemęczenia, fosfor – działający na układ nerwowy, potas – polecany osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Kiwi w znacznym stopniu wspomaga trawienie, szczególnie pokarmu bogatego w białko. Poprawia ponadto metabolizm i jest niskokaloryczne. Po obfitym posiłku zmniejsza uczucie przejedzenia. Kiwi zawiera też luteinę i zeaksantynę, więc jest polecane osobom z pogarszającym się wzrokiem lub długo przebywającymi przed monitorem komputera.

Owoc kiwi ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Produkuje się z niego peelingi, maseczki, balsamy, kremy, a nawet pomadki do ust. Zawarty w nim cynk wzmacnia paznokcie, witaminy C i E spowalniają procesy starzenia, rozjaśniają cerę, zmniejszają cienie pod oczami i dodają zdrowego blasku. Ponadto kiwi zmiękcza skórę i poprawia jej naturalną elastyczność.

Jak jeść?

Kiwi można jeść na różne sposoby. Pierwszy – najprostszy – to przekrojenie owocu na pół i zjedzenie miąższu. Nie wymaga to nawet obierania ze skórki, ponieważ środek z łatwością można oddzielić łyżką od skórki. Kiwi wchodzi często w skład mieszanek soków i koktajli owocowych. Z uwagi na kwaśny, czasem cierpki smak najlepiej je łączyć z jabłkiem, melonem i ananasem lub innymi słodkimi owocami. Gęstsze niż sok smoothie z bananem, jabłkiem, szpinakiem, ananasem, pomarańczą, kokosem, a nawet papają może być traktowane jako pełnowartościowy posiłek. Kiwi to również element wielu deserów. Należy jednak pamiętać, że galaretka owocowa po dodaniu kiwi nie stężeje. Dobrym pomysłem jest natomiast przygotowanie konfitury z kiwi i agrestu. Sałatki z tym owocem, np. w połączeniu z truskawkami i miętą, to sposób na lekki posiłek, który doda energii w letnie, upalne dni.

Jak pojawiło się w polsce?

Kiwi jest uprawiane m.in. w  Chinach, Nowej Zelandii, we Włoszech, a nawet w Australii. Do Polski owoc ten  jest sprowadzany najczęściej z Grecji, Włoch i Chile.

Sprawdź również

Awokado

Awokado jest bogate w takie witaminy jak C, która wspomaga organizm przed infekcjami i zwiększa odporność...

Jabłko

Jabłka zawierają witaminy: A, C, E, K, a także grupy B. W samej skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej pektyn i błonnika...

Gruszka

Gruszki zawierają szereg istotnych dla funkcjonowania organizmu składników mineralnych, w tym potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź oraz żelazo.